Wat is dramatherapie?

Dramatherapie is een ervaringsgerichte therapie waar je door middel van dramatisch spel de mogelijkheid  krijgt tot ontdekken, ontwikkelen, verwerken en groeien. Ervaringsgerichte therapie is een vorm van therapie waarbij je gaat doen.

Soms schieten woorden te kort. In vergelijking tot de klassieke therapievormen is dramatherapie minder geforceerd vanuit het denken maar legt het nadruk op bewustwording door handelen, denken en voelen.

Binnen dramatherapie kan er op allerlei manieren gespeeld worden met de werkelijkheid: vaak vertolk je de hoofdrol van je eigen verhaal, maar het geeft ook inzicht om als toeschouwer plaats te nemen, of juist actief de regisseur te worden van je eigen stuk. Op deze manier kan het spelen met de werkelijkheid, in alle veiligheid, handvatten bieden voor de realiteit.

Dramatherapie is een tak van vaktherapie, voorheen creatieve therapie. Een ander veel gebruikte therapievorm binnen vaktherapie is beeldende therapie. Binnen praktijk Speelkracht wordt er naast drama-therapeutische werkvormen ook gebruik gemaakt van enkele beeldende werkvormen. Dramatherapie is meer dan het spelen van een toneelstukje. Bij aanmelding kijken we samen welke werkvormen voor jou het beste werken.