Niks Nada Noppes - Nietsen

Wauw, even helemaal niets. Juli, een maand waarin velen van ons vakantie krijgen. Net als ik, een weekje vrij in juli en aan het einde van augustus ook nog heerlijk twee weken vrij. In de tussentijd werk ik door met Praktijk Speelkracht, bezoek ik vrienden en plan ik andere leuke dingen. Maar naast deze volle dagen plan ik ook dagen met Niets. Heerlijk niksen, tijd voor mezelf. 

Op zo’n dag plan ik geen dingen, wat ik als plan-koningin best moeilijk vind. Als vroege vogel ben ik vaak vroeg uit bed, maar kan ik vervolgens uren door het huis rond banjeren in mijn ‘chilltenue’, een beetje niksen. Daar kom ik van bij, en aan het einde van de dag denk ik dan Hè hè, dit is vakantie en zit ik vol met nieuwe energie. Want hoeveel energie je ook krijgt van het bezoeken van mooie nieuwe plekken, gezellige feestjes, etentjes en drankjes hier en daar, het kost ook tijd en energie om deze prikkels te verwerken. Een ‘off-dagje’ kan hier de perfecte remedie voor zijn. 

De zomervakantie is voor uitrusten, maar zit vaak ook snel volgepropt met dingen die nog even moeten. Een muurtje verven, (verplichte) familiebezoekjes, werken in de tuin, administratie op orde brengen, de kinderen vermaken, en al snel is het eind augustus en lijkt de eerste dag van je zomervakantie al weer heel lang geleden. 

Nu denk je wellicht: ‘Leuk Irene, maar waar wil je nu heen met dit hele verhaal?’, Welnu, wees niet te streng voor jezelf; houd in je achterhoofd dat je vakantie hebt. Maak daar vooral gebruik van. Die muur kan volgende week ook nog wel geverfd worden. Zit eens achterover en vaar weg met dagdromen, pak een goed boek wat je ‘altijd nog eens wil lezen’ en kruip de zon in voor een vitamine D boost. Gun het jezelf om minimaal een dag in de vakantie te doen waar JIJ zin in hebt. Gebruik deze dag ten volste en voel je alsjeblieft niet schuldig, want er blijven nog 364 dagen over voor al het andere. Maak een dag voor jezelf, doe waar jij op dat moment het meeste zin in hebt. Blijf binnen of ga lekker naar buiten. Geniet, want dat verdien je. Je zult zien dat na zo’n dag je veel meer energie hebt voor de rest van de week, wees lief voor jezelf – het is immers vakantie.