‘Let it go, Let it go’ - over loslaten

Loslaten, klinkt als een werkwoord. Loslaten is intern hard werken. Loslaten is de laatste jaren hard in opmars gekomen. We komen er achter dat loslaten niet iets gemakkelijks is. Iets wat niet van de een op de andere dag gebeurt is en iets wat eigenlijk een beetje tegen onze natuur is. Loslaten is lastig!

Dat wat zo vertrouwd is afsluiten, of het nu gaat om een nieuwe stap zetten in je leven, een nieuwe richting uit gaan. Het loslaten van een droom die helaas niet meer realistisch is, het loslaten van een geliefde of een goede bekende. Loslaten van vaste patronen of het loslaten van een beeld of verwachting van iets wat je altijd had. Of het loslaten van de controle, de touwtjes uit handen geven. Loslaten doen we op veel manieren en het is bijna nooit gemakkelijk. Je neemt afscheid van dat wat vertrouwd was, dat waaraan je gehecht was, iets wat je onwijs graag wilde. Of dat nu iets plezierigs was of niet. Daar komt een stukje verwerken bij kijken. Verwerken is heen en weer schommelen tussen het deel wat los wil laten en het deel wat eigenlijk vast wil houden aan het oude vertrouwde. Als we loslaten, zijn deze twee met elkaar in strijd. We kunnen vaak met ons hoofd genoeg redenen bedenken waarom we wel of niet los zouden laten. Maar dat hoeft het niet gemakkelijker te maken.

‘Ach joh, laat het achter je, laat het rusten, kop op en schouders er onder’. Dat klinkt kinderlijk simpel maar hoe laat je los als je ergens emotioneel ondersteboven van bent? Wij mensen zijn ontwikkelde zoogdieren, staan hoog in de evolutionaire ladder maar ondanks dat raken we snel verwikkeld in dat wat we ook wel ‘the monkey-trap’ noemen. ‘The monkey-trap’ is het verhaal over de aap die zijn hand in een fles stopt om er een banaan uit te halen, hij komt tot de ontdekking dat zijn hand vast zit omdat hij de banaan vast houdt terwijl hij de banaan zo graag wil hebben. Als hij vervolgens merkt dat hij vast zit wordt hij onrustiger en onrustiger. Hij zit in zijn eigen val omdat hij persé niet wil loslaten. Vasthouden heeft zo zijn nadelen; het vreet energie, verhoogd de bloeddruk en je stressniveau. Misschien nog wel erger, vasthouden zorgt er voor dat je je afsluit voor positieve gedachten.. Wait What?!  Yes, je leest het goed. Als je blijft vasthouden aan dat wat je zo graag wilt, sluit je je af voor positieve gedachten, gevoelens en ervaringen en hoe moeilijk wordt het dan om los te laten? Bijna onmogelijk toch? Het grote nadeel is dat je de voordelen van loslaten pas kunt inzien en ervaren als je bent losgeweekt... Het kost dus tijd en zoals eerder genoemd: het voelt soms als tegen je natuur in. Het kan pijn doen! 

Loslaten heeft tijd nodig en bewustwording in het loslaten kan je een hele hoop helpen. Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt en bovenal wat er intern met je gebeurt. Loslaten zorgt voor rust, het lucht op en het ruimt op. Het geeft zelfvoldoening want ‘You did it! Yay!!’, en bovenal zorgt loslaten er voor dat je weer in een positieve flow komt. Je hebt ruimte voor nieuwe dingen. Zoek een manier van loslaten die bij jou past. Schrijf een gedichtje, zing een liedje, steek een kaarsje aan of dans een dansje. Laat de banaan los en je ziet dat je twee handen vrij hebt. Hoe mooi is de herfst, wanneer alle bomen hun bladeren loslaten. Doe wat voor jou goed voelt en doe het stapje voor stapje. Geef je zelf de tijd en wees lief voor jezelf. Laten we dapper op weg gaan, we komen er wel.

Ik laat los.
Waar ik aan begon.
Leverde een strijd.
Tot ik niet meer kon.
Maak nu een stap verder.
Laat zijn voor wat het is.
Om te mogen groeien.
In dat wat nodig is.
© Bernice