E.H.B.O. - Eerste Hulp Bij Overprikkeling

Heb je het gevoel dat alles je op een specifiek moment plots te veel is? Dat je overmeesterd wordt door emoties of je plots helemaal leeggezogen voelt? Je wilt wel, maar weet niet meer hoe of wat. Voel je je futloos en uit balans? Heb je geen overzicht meer en weet je niet meer welke kant je uit moet? Grote kans dat je overprikkeld bent.

Overprikkeld zijn is in eerste plaats heel vervelend wanneer het je overkomt. Overprikkeling ontstaat door het overspoelen van het zenuwstelsel, er zijn te veel prikkels of indrukken bij je binnengekomen. Overprikkeling ontstaat als er meer informatie (bijvoorbeeld vanuit de zintuigen) wordt ontvangen, dan dat er aan informatie verwerkt kan worden. Deze informatie kun je zien als prikkels. 

Overprikkeling kan door allerlei manieren tot stand komen. Prikkels kunnen voortkomen uit geluid, geur, licht, emoties, eten en drinken, temperatuur, fysiek contact en gesprekken, maar ook door bijvoorbeeld kleding met kriebellabeltjes of een prikkende trui. Bij overprikkeling komen allerlei symptomen kijken, die in eerste instantie stress gerelateerd lijken. Zo is er bijvoorbeeld last van vermoeidheid, lusteloosheid, spanning in het lijf en een vol hoofd hebben. Bij overprikkeling komt het ook voor dat je last hebt van stemmingswisselingen, onzekerheid, ongeduldigheid, slechte concentratie ervaren en geen prikkels zoals TV of radio kunnen verdragen. Mensen met autisme, of hoogsensitieve mensen kunnen sneller overprikkeld raken. Wanneer je je niet bewust bent van je eigen overprikkeling kun je in een vicieuze cirkel terecht komen, waarbij je jezelf kunt uitputten. Daarnaast kan ook je omgeving uitputtend zijn.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten overprikkeling. Overprikkeling op korte termijn, en overprikkeling op lange termijn.

Overprikkeling op korte termijn: kan optreden wanneer het op een specifiek moment of in een bepaalde situatie te veel wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er al de hele dag een labeltje van een trui kriebelt, en deze net even verschuift waardoor hij nog meer kriebelt. De maat is dan vol met overprikkeling tot gevolg. Het zelfde geldt wanneer iemand op een feestje is en ineens ervaart dat hij naar huis wil, genoeg van de stemmingen van mensen en de muziek.

Overprikkeling op lange termijn: kan ontstaan wanneer er over een langere periode sprake is van bepaalde gewoontes/patronen die veel prikkels oproepen. Een gevolg hiervan kan chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen en/of een burn-out zijn.

Als je prikkelgevoelig bent, bijvoorbeeld omdat je hoogsensitief bent, dan heb je vaak meer tijd nodig om alle indrukken (lichamelijke-, geestelijke- en emotionele prikkels) te verwerken. Wanneer je lijf aangeeft dat het zo niet langer wil zal zich dit uiten in ziekte, vermoeidheid, lusteloosheid en irritaties. Je zit dan niet goed in je vel. Bij Praktijk Speelkracht willen we juist dat je minder of niet meer overprikkelt raakt zodat je volop kunt genieten en de dingen kunt doen op de manier die bij jou past.

Workshop E.H.B.O.

Op 22 juli organiseert Praktijk Speelkracht een workshop E.H.B.O. - Eerste Hulp Bij Overprikkeling. Een workshop waarbij je praktische tools krijgt aangerijkt om jouw weg te vinden in het omgaan met overprikkeling. Hou de website en Facebook in de gaten voor meer informatie! Meer info? Mail gerust naar info@praktijkspeelkracht.nl.