Allemaal een beetje Pippi

''Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'' - Pippi Langkous

We kennen haar allemaal, hebben soms zelfs geprobeerd of we net zo sterk zijn als zij en velen van haar hebben haar als jeugdheld.

We hebben het dan over Pippi. Pippi Langkous is sterk, zelfverzekerd, slim, vrij en niets of niemand staat haar in de weg. Helaas is het niet van zelfsprekend dat we allemaal zo in het leven staan. De een is wat meer op zijn hoede, de ander juist extravert. Het kan vervelend voor je zijn wanneer je wel wat meer van Pippi kunt gebruiken, wat meer zelfvertrouwen nodig hebt.

Wat doe je wanneer je moeite hebt met het bewaken van je eigen grenzen, of eigenlijk niet weet waar je eigen grenzen precies liggen? Wat doe je als je jezelf veel vergelijkt met anderen? Wat doe je wanneer je zelf vindt dat je niet goed genoeg bent? En wat doe je als je alles perfect wilt doen, ook als dit ten koste gaat van jezelf?

Dit is onwijs uitputtend, het kost je heel veel energie en het geeft je geen goed gevoel. Praktijk Speelkracht wil juist wél dat jij dingen doet waar je energie van krijgt. Dat je kunt stralen, dat je zelf blij bent met wie je bent, want mens wat ben je mooi! Maar hoe doe je zoiets? Waar moet je beginnen? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. En helaas is dit niet van de ene op de andere dag verholpen. Net zoals weinig zelfvertrouwen niet van de ene op de andere dag is ontstaan.

Er zijn een aantal verschillende onderdelen die je zelfvertrouwen vormen. Het eerste onderdeel is je zelfbeeld. Hoe zie jij jezelf en hoe denk je dat anderen jou zien. Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak een laag zelfbeeld. 'Ik ben nooit zo goed als de ander', 'Ik kan toch helemaal niks' & 'Het zal me nooit lukken'. Als je een laag zelfbeeld hebt is het moeilijk om zelfvertrouwen te hebben. Je zelfvertrouwen bestaat ook uit een stukje bewustzijn. Weten waar je goed in bent, wat jij goed kan. Weten wat je kwaliteiten zijn, waar jij in uitblinkt. Eigenschappen die jou maken wie je bent en die jou uniek maken. Als je weet waar je kracht zit, is het veel makkelijker om deze vast te pakken. Vervolgens kun je doen waar jij goed in bent, en dat geeft een goed gevoel! YAY! Dat is namelijk precies waar we naar toe willen! Als laatste; wees lief voor jezelf. Wees niet te streng. Vraag van jezelf geen grote stappen als je benen nog niet lang genoeg zijn. Heb geduld, en straf je zelf niet als het even niet lukt. Morgen is er immers weer een dag, en overmorgen trouwens ook. Ontdek waar jij goed in bent. Vraag anderen om hulp als je even niet weet waar je precies goed in bent. Geniet van wat je al wél kunt en hebt bereikt. Waardeer de dingen die jij zelf als vanzelfsprekend ziet van je zelf, want dat is wie je bent! En dat is prachtig krachtig!

Wil jij ontdekken waar je eigen kracht ligt? Wil jij meer energie hebben en doen waar je goed in bent? Wil jij ontdekken wat jou uniek, waardevol en prachtig maakt?  Praktijk Speelkracht kan je helpen in het ontdekken van en groeien in je eigen kracht..

Doe waar jij goed in bent, en meer dan je best kun je niet doen.

Wees lief voor jezelf.